Szakszuka

15 grudnia 2018

1 porcja - 350 kcal

  • 200 g Pomidory z puszki (1/2 puszki)
  • 100 g Papryka żółta
  • 1 szt. Jaja kurze całe
  • 50 g Kabanosy z kurczaka
  • 30 g Cebula
  • 5 g Olej rzepakowy uniwersalny
  • Czosnek, bazylia, sól, pieprz, szczypiorek

 

 

 

1. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić posiekaną cebulkę i czosnek, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i kabanosa, chwilę smażyć.

2. Następnie dodać pomidory z puszki, doprawić odrobiną soli, pieprzem, słodką papryką i bazylią. Wymieszać i intensywnie smażyć na większym ogniu przez kilka minut do momentu odparowania soku z pomidorów.

3. Do podsmażonych pomidorów wbić jajko, zmniejszyć ogień, patelnię przykryć pokrywką i gotować jeszcze przez około 3 minuty do momentu ścięcia się białka.

4. Danie posypać szczypiorkiem.