Szakszuka
15 grudnia 2018
1 porcja - 350 kcal
- 200 g Pomidory z puszki (1/2 puszki)
- 100 g Papryka żółta
- 1 szt. Jaja kurze całe
- 50 g Kabanosy z kurczaka
- 30 g Cebula
- 5 g Olej rzepakowy uniwersalny
- Czosnek, bazylia, sól, pieprz, szczypiorek
1. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić posiekaną cebulkę i czosnek, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i kabanosa, chwilę smażyć.
2. Następnie dodać pomidory z puszki, doprawić odrobiną soli, pieprzem, słodką papryką i bazylią. Wymieszać i intensywnie smażyć na większym ogniu przez kilka minut do momentu odparowania soku z pomidorów.
3. Do podsmażonych pomidorów wbić jajko, zmniejszyć ogień, patelnię przykryć pokrywką i gotować jeszcze przez około 3 minuty do momentu ścięcia się białka.
4. Danie posypać szczypiorkiem.