Jak świętować, aby nie żałować
29 marca 2018
Święta zbliżają sie wielkimi krokami. Mamy dla Was kilka rad, aby po świętach czuć się zregenerowanym, bez poczucia winy i dodatkowych kilogramów.
- Zasada talerzyka – w czasie świąt również jedz 4-5 posiłków dziennie z odstępami czasu co 2,5-4 godzin. Zasada ta polega na tym, że na talerz nakładasz jedzenie i jesz tyle ile zmieściło się na talerzu, nie dokładając nic ze stoły. Można nałożyć więcej, ale ważne jest to, aby nie sięgać po dokładki. W taki sposób będziesz w stanie ocenić ile tak naprawdę zjadłeś.
- Obowiązkowy spacer. Spalisz w taki spósób kalorie, dotlenisz mózg i spędzisz czas z rodziną.
- Nie zapomnij o nawodnieniu! Sięgaj po wodę lub herbaty ziołowe, zielone lub czerwone. Dzięku temu zjesz mniej i unikniesz niestrawności. Jeśli chcesz zaszalać przygotuj domowej roboty lemoniadę.
- Pamiętaj, że soki owocowe i alkohol też mają kalorie. Jedna szklanka soku to ok. 100 kcal, 1 kieliszek wytrawnego winna (100 ml) to ok. 70 kcal. Aby spalić 100 kcal musisz spacerować ok. 25 minut albo jeżdzić na rowerze z prędkością 15 km/h przez 20 minut. Zastanów się, czy wolisz zjeść dodatkowe jajko, wypić szklanke soku lub kieliszek wina.
- Skorzystaj z kaloryczności potraw świątecznych. Dzięki pomocy dowiesz się na co musisz najbardziej uważać.
- Oszczędzaj kalorie tam, gdze się da:
- sałatkę jarzynową można zrobić na bazie jogurtu lub przynajmniej wymieszać jogurt z majonezem, aby zaoszczędzić trochę kalorii,
- do ciast zamiast marscarpone świetnie spisze się ricotta,
- zamiast cukru można użyć ksylitol (przliczeniu na 100 g oszczędzimy aż 160 kcal)
- do jajek zamiast majonezu można użyć serek twarożkowy naturalny.