7 pomysłów na szkolny lunch box dla najmłodszych

05 października 2018

Przygotowanie szkolnej śniadaniówki nie musi być czymś skomplikowanym, pracochłonnym a przede wszystkim czasochłonnym. Wystarczy odrobina wyobraźni i chwila wolnego czasu aby skomponować zdrowy i pyszny posiłek dla naszego dziecka.

Warto pamiętać, że szkolne śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem i kluczem do udanego dnia. Bez pełnowartościowego śniadania, dziecko może mieć trudności z koncentracją w szkole jak i na zajęciach pozalekcyjnych.

Warto zatem zadbać o to, aby szkolny posiłek był pełnowartościowy. W szkolnym lunch boxie powinny znajdować się produkty bogate w białko, węglowodany złożone, warzywa, zdrowe tłuszcze oraz owoce.

Aby zapewnić dziecku wszystkie potrzebne dla zdrowia składniki i sprawić, że będzie jadło przygotowany przez nas posiłek, powinien on być nie tylko smaczny, ale także ładnie podany. Śniadanie możemy również zapakować w ulubiony i kolorowy pojemnik naszego dziecka. Każdy lunchbox powinien składać się z dużej ilości świeżych, nieprzetworzonych produktów.

 

 

Najważniejsze zasady zdrowej śniadaniówki:

  • Szkolny lunch box powinien składać się z dwóch posiłków: drugiego śniadanie i przekąski.

  • Nie zapomnij o wodzie. Mała butelka mineralnej wody to podstawa!

  • Zrezygnuj z wody smakowej! Tak naprawdę jest to bezbarwny napój z dodatkiem dużej ilości cukru.

  • Zamiast soków owocowych spakuj do pojemnika pokrojone owoce gotowe do schrupania.

  • 2 śniadanie przygotuj jako główny posiłek: kanapki, placuszki, naleśniki, tortilla, sałatka

  • Przekąska jako dodatek: np. owoc, orzechy, warzywa pokrojone w słupki (papryka, ogórek, marchewka, seler naciowy)

 

Kilka przykładów na szkolny lunch box :

1.Jaglane placuszki z kokosem i czekoladą, marchew do schrupania

60 g Banan (1/2 sztuki)

1 szt. Jaja kurze całe (1 sztuka)

20 g Mąka jaglana

10 g Mąka kokosowa

5 g Wiórki kokosowe

6 g Czekolada gorzka (1 kostka)

5 g Olej rzepakowy

100 g Maliny

100 g Marchew

 

Banana i jajko zmiksować. Dodać mąkę, ponownie zmiskować. Wymieszać z wiórkami kokosowymi i pokrojoną czekoladą. Smażyć okrągłe placuszki na patelni teflonowej posmarowanej olejem. Podawać z malinami.

 

2. Makaronowa sałatka z łososiem i pesto, pomidorki koktajlowe i brzoskwinia

 

40 g Makaron pełnoziarnisty

40 g Łosoś wędzony

20 g Pesto zielone z bazylii (1 łyżka)

150 g Pomidorki koktajlowe

85 g Brzoskwinia (sztuka)

 

 

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Dodać pokrojonego łososia i pesto, wymieszać. Podawać z pomidorkami koktajlowymi.

 

3. Kanapki z hummusem i warzywami do schrupania, śliwki, orzechy

70 g Chleb pełnoziarnisty z żyta

40 g Hummus klasyczny

100 g Rzodkiewka

50 g Papryka czerwona

100 g Śliwki

15 g Orzechy włoskie

 

 

4.Naleśniki z malinowo-migdałowym musem, marchew do schrupania, migdały

 

1 szt. Jaja kurze całe

40 g Mąka pszenna pełnoziarnista

40 g Woda gazowana

150 g Maliny

100 g Ser twarogowy półtłusty

30 g Jogurt naturalny

5 g Miód pszczeli

5 g Olej rzepakowy

5 g Płatki migdałowe

100 g Marchew

 

Jajo, mąkę i wodę zmiksować na gładką masę. Jeżeli jest zbyt gęsta dolać wody. Smażyć naleśniki na patelni teflonowej posmarowanej olejem. Twaróg wygnieść z jogurtem, miodem, płatkami migdałowymi i malinami. Naleśniki obłożyć nadzieniem i zawinąć. Podawać z marchewką pokrojoną w słupki.

 

*Jeżeli do masy naleśnikowej dodasz sproszkowane owoce liofilizowane uzyskasz kolorowe naleśniki.

 

5.Kanapki z masłem orzechowym i domowymi powidłami, marchew do schrupania, jabłko, orzechy włoskie

 

70 g Chleb pełnoziarnisty z żyta

30 g Masło orzechowe 100%

30 g Domowe powidła

100 g Marchew

150 g Jabłko

20 g Orzechy włoskie

Marchew i jabłko zetrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny. dę, sól i pieprz, szczypiorek oraz zioła, wszystko zmiksować. Na małym ogniu rozgrzać patelnię teflonową. Wlać część masy jajecznej, tak aby pokryła dno patelni cienką warstwą, rozprowadzić ją po powierzchni poruszając patelnią. Podgrzewać aż masa się zetnie, następnie podważyć brzeg omletu widelcem i palcami przewrócić omlet na drugą stronę. Po kilkunastu sekundach zdjąć z patelni. Omlety posmarować serkiem, obłożyć rukolą, szynką i plastrami pomidora, zawinąć.

 

6 .Omletowe wrapy z rukolą, szynką i pomidorem, gruszka, orzechy włoskie

 

2 szt. Jaja kurze całe (2 sztuki)

2 łyżki Woda

2 łyżki Szczypiorek

1 łyżka Koperek lub oregano, tymianek, bazylia

40 g Serek naturalny do smarowania

40 g Szynka z indyka

100 g Pomidora

Szczypta soli i pieprzu, rukola

150 g Gruszka

20 g Orzechy włoskie

 

Do miski wbić jajka, dodać wodę, sól i pieprz, szczypiorek oraz zioła, wszystko zmiksować. Na małym ogniu rozgrzać patelnię teflonową. Wlać część masy jajecznej, tak aby pokryła dno patelni cienką warstwą, rozprowadzić ją po powierzchni poruszając patelnią. Podgrzewać aż masa się zetnie, następnie podważyć brzeg omletu widelcem i palcami przewrócić omlet na drugą stronę. Po kilkunastu sekundach zdjąć z patelni. Omlety posmarować serkiem, obłożyć rukolą, szynką i plastrami pomidora, zawinąć.

 

 

7. Babeczki z fasoli, seler naciowy do schrupania z masłem orzechowym i rodzynkami, migdały

240 g Fasola czerwona konserwowa (1 puszka)

1 szt. Jaja kurze całe

120 g Banan (1 sztuka)

10 g Olej rzepakowy uniwersalny

30 g Kakao naturalne

100 g Seler naciowy

30 g Masło orzechowe

15 g Rodzynki suszone

 

Fasolę zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać banana, jajko, olej i kakao, całość zmiksować. Piec w foremkach przez około 20 minut w 180 stopniach. Seler naciowy posmarować masłem orzechowym i posypać rodzynkami.

 

Autor: Monika Kulik