Ciasto szpinakowe na mące żytniej pełnoziarnistej

22 kwietnia 2021

Czujesz, że jesz za mało warzyw? Mam sposób jak przemycić kolejną porcję warzyw. Ciasto szpinakowe wg przepisu naszej praktykantyki Agaty!

 

Szpinak zawiera naturalnie występujące polifenole, które odgrywają znaczną rolę w profilaktyce chorób układu krążenia czy rozwoju nowotworów. Poza tym szpinak jest bogactwem wielu składników mineralnych m.in. magnezu, potasu, wapnia, fosforu, witamin A, C i E. Jak większość warzyw jest produktem niskokalorycznym, a na 100g szpinaku przypadają zaledwie 22 kalorie. Tak, tak dzięki temu, że szpinak ma mało kalorii ”odchudzimy” trochę nasze ciasto.

 

Szpinak u większości osób nie wywołuje pozytywnych odczuć i zniechęca do jedzenia. A gdyby tak dorzucić go do ciasta? Tak, do ciasta! Swoim kolorem sprawi, że przeciwnicy szpinaku i nie tylko, będą zajadali je z rozkoszą. Świetnie sprawdzi się na uroczystości rodzinne oraz od czasu do czasu do niedzielnej kawki.

 

Całe ciasto ma 2680 kcal – przepis na 12 porcji, a jedna porcja 233 kcal.

 

 

Składniki:

Ciasto

  • 4 jajka
  • Mąka pełnoziarnista żytnia 240g
  • Olej 125g
  • Ertytrytol (lub inny zamiennik cukru) 100g
  • Świeży szpinak 200g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa

  • Serek śmietankowy 100g
  • Cukier puder 20g
  • Truskawki, płatki migdałów do dekoracji

 

Wykonanie:

1. Szpinak z odrobiną wody zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.

2. Jajka razem z erytrytolem ubij za pomocą miksera na puszystą masę, aż do jego rozpuszczenia.

3. Po ubiciu, odstaw mikser i delikatnie, porcjami dolewaj olej cały czas delikatnie mieszając łyżką.

4. Następnie dodaj zblendowany szpinak oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj.

5. Przygotowaną masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 45- 50minut w 180oC góra dół.

6. W trakcie pieczenia przygotuj krem. Serek śmietankowy dokładnie zmiksuj z cukrem pudrem. Odstaw do lodówki na czas pieczenia ciasta.

7. Po wyjęciu ciasto pozostaw do ostygnięcia, a następnie posmaruj przygotowanym kremem i udekoruj truskawkami i płatkami migdałowymi.

 

Smacznego!